29 Kasım 2013 Cuma

YAPAY ORGANLAR HAYATIMIZDA NELERİ DEĞIŞTİRECEK?

Başdöndürücü hızla gelişen teknoloji ve tıp alanındaki keşifler, milyonlarca kişi için umut kaynağı olmaya devam ediyor. Tıp dünyasında çığır açabilecek yeni bir gelişme yapay doku ve organlarla gündeme geldi.
Peki,  yapay organlar neden gereklidir? Organ nakli yerine yapay organların kullanılması hastalara ne gibi avantajlar sağlar? 
Bu yazımda yapay organların hayatımıza kazandıracağı konfordan biraz bahsedeceğim.

Bilindiği gibi organ yetmezliği olan hastalar hayatlarını kaybedebilmekte, kazalarla kaybedilen veya doğuştan görevini yerine getirmeyen organlar insanların hayat kalitesini düşürmektedir.
Yakın zamana kadar organ yetmezliğine karşı en etkili tedavi yönteminin organ nakli olduğu düşünülüyordu. Ancak bu nakillerde bazı sorunlar yaşandı. Bunlardan biri organ nakli yapılan kişinin ömür boyu bağışıklık sistemini baskılayan ilaçlar kullanması gerekmesi, diğeri ise organ nakli için gerekli olan organın yeterli sayıda ve gereken zamanda temin edilememesi ve pek çok kişinin uygun organ bulunamadan hayatını kaybetmesidir.
İşte yapay organlar bu bakımdan pek çok kişi için çok büyük bir umut ışığı oldu. Bilimadamları biyomühendislerle birlikte çalışarak yapay organları geliştirdiler ve tıpta yeni bir çağ başlattılar. Yapay organlarla pek çok hastanın bu önemli sorunlarına çözüm buldular. Günümüzde birçok organın yapay modelleri üzerinde çalışmalar devam etmekte ve  bunların bir kısmı hastalar üzerinde başarıyla uygulanmaktadır. Bu konuda başarılı adımların atıldığı çalışmalara örnek olarak şunları verebiliriz:
-Yapay kalp 
-Yapay damarlar
-Yapay genler
-Yapay deri 
-Yapay gırtlak
-Yapay protezler
-Yapay gözler
-Yapay işitme cihazları
Doğal organın yerine insan vücudu içerisine yerleştirilen ve fonksiyon kaybı olan  organın işlevlerini yerine getirerek hastanın mümkün olduğunca normal bir yaşam sürmesine olanak sağlayan yapay organlar, organ nakli bekleyen veya uzuvlarını kaybeden milyonlarca kişiye umut kaynağı olmaktadır.
Bu gelişmeyle engelli kişilerin sorunları ortadan kalkacak veya ilaçlara, aletlere bağlı yaşayanlar büyük konfor kazanacaktır. Özetle kimi zaman yıllarca uygun organ bulunmasını bekleyen kişilerin hayatını büyük ölçüde değiştirip yaşam kalitesini artıracaktır.
Bütün bunlar son derece sevindirici ve müjdeli haberlerdir. Aynı zamanda birçok insanın da haberdar olmadığı şaşkınlık verici bir durumdur. İçinde bulunduğumuz dönemde tıpta yaşanan gelişmeler ve teknolojik yenilikler çok şaşırtıcı detaylarla Peygamberimiz (sav)’in haber verdiği olaylardır.
Peygamber Efendimiz (s.a.v.) hadislerinde günümüzde yaşanan bu gibi büyük gelişmelerin ahir zaman alametlerinden biri olduğunu şöyle müjdelemiştir:
İmam-ı Zaman (Hz. Mehdi (a.s.)) döneminde KÖRLER GÖRME KUVVETİNİ KAZANACAK ve HASTALAR ŞİFA BULACAKTIR. (Bihar-ül Envar, Cilt 51, s. 70)
İnsanlar oldukça hayırlı, yaşantıları gayet rahat olacaktır. (El Kavlu'l Muhtasar Fi Alamatil Mehdiyy-il Muntazar, s. 54)