25 Ocak 2014 Cumartesi

Unutmayın Dünyadaki zaman çok kıymetli ve çok iyi kullanılması gerekiyor.


Herkes gün içinde doğal olarak birçok işle meşgul olur, bu işler de aciliyetine göre o kişinin belli bir vaktini alır. Tabi ki bir insanın yaşamını sürdürmek için çalışması son derece doğal ancak burada çok önemli iki konu var:

Öncelikle dünyadaki zaman çok kıymetli ve çok iyi kullanılması gerekiyor. İkinci olarak ise şevk ve heyecan bir mümimin belirtici özelliklerinden olmalı.

Mü'minlerden, özür olmaksızın oturanlar ile, Allah yolunda mallarıyla ve canlarıyla cehd edenler (çaba harcayanlar) eşit değildir. Allah, mallarıyla ve canlarıyla çaba harcayanlar oturanlara göre derece olarak üstün kılmıştır. Tümüne güzelliği (cenneti) va'detmiştir; ancak Allah, çaba harcayanları oturanlara göre büyük bir ecirle üstün kılmıştır. (Nisa Suresi, 95)



Ayette iki farklı insan karakterinden bahsedilmektedir. Bunlardan biri her türlü imkanını kullanarak Allah yolunda çaba harcamakta diğeri ise yeterli şevk ve heyecana sahip olmadığı için, sorumluluk almayan ve kendi halinde bir insan modeli ortaya koymaktadır.

Allah yolunda çaba harcamaktan kaçınmak ve pişmanlık duymadan bu tutumu devam ettirmek, Kuran ayetlerinde kınanan bir ahlaktır.

Kuran'da böyle bir kişinin, iyilik, güzellik, iman yolunda sürekli olarak bir faaliyet halinde olan, ara vermeksizin fikri mücadele yapan, Allah'ın rızasını kazanabilmek için canını-malını tümüyle ortaya koymuş müminlerden derece olarak çok farklı konumda olduğu bildirilmiştir.

Dünya hayatındaki az bir çıkar, aldatıcı bir rahatlık uğruna ahiretin üstün derecelerini feda etmek asla bir mümine yakışmaz. Allah'ı herşeyden çok seven, Allah'ı razı etmek dışında hiçbir amacı olmayan salih bir mümin için Allah yolunda mücadeleden geri kalmak, bu konuda ağır davranmak, isteksiz olmak gibi birşey söz konusu bile olmaz.