13 Ekim 2013 Pazar

İyiler yardımlaşmazsa kötülerin zulmü son bulmaz

Tüm iyi hasletlerini kaybetmiş, acıma hissini tamamen yitirmiş, milli ve manevi değerlerini hiçe sayan, hatta alay konusu edinen insanlar, zulüm ve kötülükte hiçbir sakınca görmezler. Bu kişilerin zalimliklerine son verilmesi için en önemli konu iyi yürekli, vicdan sahibi kişilerin ittifak ederek, yeryüzünde kötülüğün yerine iyiliğin ve güzelliğin yaygınlaşması için çalışmalarıdır.
Bu Allah’ın Kuran’da bildirdiği bir gerçektir. Bir ayette eğer müminler birbirlerine yardım etmezlerse yeryüzünde kargaşa çıkacağı şöyle haber verilir:

İnkar edenler birbirlerinin velileridir. Eğer siz bunu yapmazsanız (birbirinize yardım etmez ve dost olmazsanız) yeryüzünde bir fitne ve büyük bir bozgunculuk (fesat) olur. (Enfal Suresi, 73)



Birlik içinde olmakneden önemli bir sorumluluktur?

Birlikten kaçınan, inananlarla yardımlaşmayan her insanağır bir vebali yükleniyor olabilir. Özellikle içinde bulunduğumuz bu dönem, kendi derdine düşmenin değil, diğer insanlar için de ciddi bir çaba göstermenin vaktidir.

Birçok insan Peygamberimiz (sav)’in hayatını, sahabelerimizin kahramanlıklarını detaylarıyla okur, onları takdir eder, üstün ahlaklarına övgüler yağdırır, cesaretlerini, atak ve itidalli, hiç kimseden çekinmeyen, korkmayan, asla yılmayan, her türlü zorluğa göğüs geren tavırlarını dilden dile anlatır. Bu kişiler, Allah'ın sevdiği, cennetinde ağırlayacağını müjdelediği insanlardır. Çünkü hayatları boyunca iyilik ve dürüstlük konusunda gözü kara davranmışlardır. Ancak bugün iyi insanlara düşen, sadece geçmişte yaşamış bu mübarek insanların hayatlarını anlatmak değil, onları örnek almak ve her an onlar gibi davranmaktır.

Her iyi insan, Kuran'da örnek gösterilen peygamberlerin, onlarla birlikte olan salih insanların ahlakına ulaşmak için birbiriyle yarış halinde olmalıdır. Aksi takdirde vicdan sahibi herkes bu dünya hayatında tanık olduğu kötülüklerden, bozgunculuklardan, kavga ve savaşlardan sorumlu olacaktır.

Kötülüğün, kan dökücülüğün, zalimliğin böylesine şiddetlendiği, zayıf bırakılmış kadınların, çocukların bir yardım eden beklediği bu yüzyılda inananların tesanüdü ayakta tutmaları ve her türlü zorlukta, sıkıntıda, her şart ve durumda birbirlerinin yardımına koşmaları gerekmektedir.

Allah Al-i İmran Suresi'nde iman edenlerin kardeşliğini ve birbirlerine karşı göstermeleri gereken tavrı şu şekilde tarif eder:


Allah'ın ipine hepiniz sımsıkı sarılın. Dağılıp ayrılmayın. Ve Allah'ın sizin üzerinizdeki nimetini hatırlayın. Hani siz düşmanlar idiniz. O, kalplerinizin arasını uzlaştırıp-ısındırdı ve siz O'nun nimetiyle kardeşler olarak sabahladınız. Yine siz, tam ateş çukurunun kıyısındayken, oradan sizi kurtardı. Umulur ki hidayete erersiniz diye, Allah, size ayetlerini böyle açıklar. (Al-i İmran Suresi, 103)

http://www.bursamanset.com/iyiler-yardimlasmazsa-kotulerin-zulmu-son-bulmaz-152y.html